Florina TIMOFTE
Psiholog

 

Despre mine

Tot ceea ce ai nevoie să ştii despre mine, vei afla pe măsură ce vei citi acest site. Nimic din ceea ce aş putea scrie într-o autodescriere de o pagină, nu-ţi va oferi imaginea completă a ceea ce tu ai nevoie pentru a şti dacă eu te pot ajuta cu adevărat. Am creat acest site pentru ca tu să ai criterii reale de alegere între mine şi altcineva. Pe măsură ce vei citi, vei accesa lumea mea interioară şi vei afla despre convingerile şi resursele mele, defectele şi limitele mele. Pentru că eu cred cu tărie că oamenii care vor să facă terapie (psihoterapie, consiliere sau dezvoltare personală) nu au, la început, niciun criteriu real de alegere. Doar preţiosul timp le va spune dacă au ales bine pentru ei. Şi asta pentru că şi cei mai intuitivi oameni se pot înşela la început. Unicitatea omului din faţa lor şi modul în care aceasta se leagă de propria lor unicitatea se dezvăluie în timp. De foarte multe ori, prima impresie ne demonstrează că avem o intuiţie incredibilă însă de prea multe ori prima impresie se dovedeşte a fi greşită şi atunci trebuie să cântărim lucrurile raţional. Însă şi încercările de a lista elementele raţionale prin care tu să îţi dai seama dacă un terapeut este sau nu “bun pentru tine”, le consider inutile. În afara lucrurilor evidente care ne pot arăta uneori că avem de-a face cu un impostor, cu un om care se foloseşte de tehnicile terapeutice pentru a-i manipula pe ceilalţi în interesul lui, nu există niciun raţionament real sau vreo intuiţie de moment suficient de puternică pentru a depăşi superficialitatea cu care judecăm primele impresii. Ceea ce poate părea bun sau rău la început se poate dovedi cu timpul opusul. Şi asta pentru că atât “terapeuţii potriviţi” cât şi “terapeuţii nepotriviţi” au la îndemână aceleaşi instrumente. Diferenţa constă în modul în care le folosesc, iar dacă modul este bun sau nu pentru tine, doar timpul te va face conştient de asta. Am creat acest site pentru că înţeleg cât de preţios este timpul tău şi pentru ca tu să poţi fi sigur atunci când vei vrea, la rândul tău, să îmi dai acces la lumea ta interioară. Pentru că vei pleca într-o călătorie. Iar locul în care ajungi depinde de locul din care pleci!
Am ales să rog alţi oameni să spună ceva despre mine, ceva ce mă recomandă ca terapeut. Sunt unii dintre oamenii care m-au inspirat de-a lungul vieţii mele şi care mi-au marcat profund devenirea. I-am rugat să spună despre mine “ceva de bine”. Pentru asta, ei au folosit cuvinte sublime. Dacă adevărul lor va deveni şi adevărul tău, nu pot şti, însă ceea ce îţi pot spune cu siguranţă este că, alături de tine, voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a mă ridica la nivelul acestor cuvinte…

 

Referinţe

 

”Florina este ceea ce se numeşte, neîndestulător, un om excepţional! Pentru a fi împreună cu ceilalţi, aşa cum e Florina, trebuie să îţi doreşti acest lucru nedisimulat, ştiind că aceasta este modalitatea unică de a trăi plenitudinea. Am convingerea că nu exagerez când afirm că am cunoscut-o într-un moment privilegiat pentru mine, pentru că am avut confirmarea faptului că meseria de terapeut înseamnă vocaţie, vocaţia de a nu-l lăsa pe semenul tău singur în faţa neputinţei sale. Florina e un om autentic, o persoană care a refuzat ipocrizia, iluzia şi tentaţiile superficiale ale vieţii!”

Hanibal Dumitraşcu

Psiholog clinician, conferenţiar universitar al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială

 

“Când vorbeşti despre un terapeut tânăr, e banal să te gândeşti la o mare putere de concentrare, la o abilitate solidă de a-l însoţi cu adevărat pe celălalt cu empatie şi sensibilitate, la o capacitate reală de a observa ceea ce este cu adevărat pertinent în ceea ce este prezentat sau la o capacitate flexibilă şi cugetată de intervenţie.  Este un lucru rar să întâlneşti toate acestea într-o singură persoană, indiferent de vârstă. Le-am întâlnit la Florina şi cred că tărie că are un viitor excelent ca psihoterapeut.“

 

Michael Randolph

Secretar general al Uniunii Franceze de Psihoterapie, preşedintele comitetului de Membership al As. Europene de Psihoterapie Integrativă

 

“Am avut norocul să colaborez cu Florina, cu ani în urmă, la un post de televiziune și mi-aduc aminte care a fost prima mea impresie. O frumusețe demnă, fără urmă de cochetărie, o competență discretă, de care nu făcea paradă și o gravitate care nu excludea umorul m-au determinat să-mi spun în sinea mea: <<dacă mai există asemenea tineri, înseamnă că nu e totul pierdut în România>>. Pe parcurs, Florina și-a completat armonios pregătirea intelectuală. Are acum o formație multilaterală, filosofică, literară și psihologică, este capabilă să descifreze sufletul omenesc. A devenit, dacă se poate spune astfel, o specialistă în sufletul omenesc. Dacă îi faci confesiuni, simți că te ascultă, că te înțelege, că te cuprinde în mintea ei. Se bazează pe intuiție, dar și pe o cultură de specialitate bine însușită, s-a profesionalizat. Cu delicatețea cu care un ortoped de performanță așează la locul lor oasele rupte, ea repară și repune în funcțiune invizibilul mecanism al minții omenești. Dacă vreodată o să mă simt descurajat, copleșit de sentimentul zădărniciei, exasperat de imposibilitatea comunicării cu cei din jur, ei o sa mă adresez.”

Alex Stefănescu

Critic literar

 

Cine a studiat filosofia din pasiune căpătând apoi competenţă în diversele ei ramuri, poate oricând să fie un terapeut remarcabil. Această condiţie fosta mea studentă o îndeplineşte în chip deplin. În fapt ,atât cunoaşterea omului cât şi meditaţia asupra sensului trăirilor omeneşti dintotdeauna  şi de pretutindeni presupune , până la urmă , terapia şi echilibrarea persoanei în cele trei registre esenţiale : fizic ,psihic şi moral-spiritual. Florina Timofte  are şi pregătirea profesională a terapeutului dar şi  empatia necesară pentru a duce la bun sfârşit munca grea a vindecării sufletului celor care ,aflaţi în impas existenţial , au nevoie de un specialist autentic în acest domeniu.”

 

Vasile Morar

Profesor universitar, Universitatea din Bucuresti

 

“Florina este o persoană foarte motivată şi interesată de propria dezvoltare personală. Îşi doreşte cu adevărat să vină în ajutorul celorlalţi. Dorinţa de a-şi descoperi şi de a-şi dezvolta în permanenţă resursele personale este o abilitate necesară în explorarea vocaţională în lucrul cu ceilalţi, iar ea are această abilitate.” 

 

Daniel Pagu

Psihoterapeut, coordonator Centru de Integrare în Muncă DGASPC sector 1

 

“Uneori, în viaţă, ţi se întâmplă să te trezeşti că pământul pe care trăiai liniştit şi confortabil se transformă brusc într-o mare de nisipuri mişcătoare. Cu toţii avem măcar o dată un moment de acest fel, pe care îl putem depăşi singuri sau împreună cu cineva. Pe Florina am cunoscut-o foarte bine, într-un cadru profesional, şi pot confirma că este una din acele persoane pe care le poţi contacta atunci când ai nevoie de cineva care să te însoţească în procesul de îndepărtare a nisipurilor mişcătoare, de regăsire a echilibrului.“

 

Cezara Maxim

Psiholog clinician, farmacist, competenţă homeopatie

 

“Cine este Florina Timofte? O persoană unică, în unicitatea şi frumuseţea fiinţei ei găsim calităţi deosebite: profunzime, sinceritate, dorinţa de autocunoaştere, bucuria de a descoperi.  O putem asemăna cu un arheolog hotărât, ea scoate la lumină bogăţia, frumuseţea şi strălucirea diamantului ascuns în străfundurile fiinţei.”

Sanda Docan

Coordonator Centrul de Zi Teodora, Fundaţia Inimă de Copil